Mediator Den Haag

Mediator Den Haag

Bonje met de buren? Ruzie met de familie? Dat kan soms flink uit de hand lopen en een hele hoop verdriet opleveren. Soms kan het daarom raadzaam zijn om de hulp van een mediator in te schakelen, bijvoorbeeld een Mediator in Den Haag. Mediators kunnen helpen een conflict niet verder te laten escaleren en tot een constructieve oplossing voor beide partijen te komen.

 

Mediator

Laten we wel wezen, ruzie is nooit leuk. Maar er is een verschil tussen een kleine ‘huishoudelijke’ ruzie die je met je partner hebt en een ruzie die door hoge emoties van alle betrokkenen flink uit de hand loopt en in een slepend conflict verandert dat zich uitspreidt over maanden of soms wel jaren. Dergelijke situaties, bijvoorbeeld ruzies binnen de familie of in de buurt, kunnen soms ontzettend veel eisen van de betrokkenen, men kan er emotioneel aan onderdoor gaan. In deze gevallen biedt mediation, zoals Mediator Den Haag, soms een uitweg. Een mediator is een onpartijdige persoon die bij de gesprekken zit om deze in goede banen te leiden. Je kan het eigenlijk zien als een soort tussenpersoon. Een mediator leidt het gesprek, laat iedereen aan het woord en luistert nauwkeurig naar alle informatie die naar voren wordt gebracht. Zo kan een mediator de partijen gezamenlijk naar een eindpunt brengen, een consensus, waarin iedereen zich gehoord en vertegenwoordigd voelt.

Emoties

Wat een van de waardevolste zaken aan het inzetten van een mediator is, is dat een mediator in staat is om neutraal te blijven, en zonder persoonlijke emoties aan de tafel te gaan zitten. Veel conflicten waarbij de hulp van een mediator wordt ingeschakeld gaan namelijk al veel verder terug dan het heden. Er zijn daarom vaak extreem diepe emoties aan verbonden. Denk bijvoorbeeld aan een echtscheiding of het verdelen van een erfenis na de dood van een familielid. Het zijn emotionele onderwerpen en zodra daar een conflict over ontstaat komt er van alles naar boven uit het verleden. Het is daarom voor mensen binnen een familieconflict vaak erg moeilijk om naar elkaar te luisteren. Vaak wordt het rationele vermogen verdoezeld door heftige emoties die worden opgewekt met het onderwerp.

 

Menselijk

Dat zijn heel menselijk eigenschappen. Het is daarom niet vreemd dat hierbij op den duur vaak de hulp van een mediator wordt ingeschakeld. En eigenlijk kan dat juist een heel rationele keuze zijn. Je zegt met elkaar dat je er zelf niet uitkomt vanwege de heftige emoties. Tegelijkertijd spreek je ook het verlangen uit om er samen wel uit te komen. Hierin zie je dat conflicten die zo heftig zijn vaak juist een diepere onderlaag tonen van heel veel liefde. Maar liefde kan snel omslaan in boosheid en haat. Een mediator kan in deze storm van verschillende emoties een rationeel en helder pad banen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *